Historie
Příliš velká podobnost kadeřavek s perskými kočkami rozhodně není náhodná. Plemeno česká kadeřavá kočka totiž vzniklo náhodným objevením kadeřavých koťat ve vrhu perské kočky. Stalo se tak v roce 1981 chovatelům peršanek v Liberci. A protože kudrnatá perská šelma vzbudila zájem, začalo se s jejím šlechtěním. K mezinárodnímu uznání plemene Bohemian Rex ovšem nedošlo. Na výstavách se již tyto krásky téměř nevyskytují a v chovech jsou již většinou vykastrovaní jedinci.
Chování a temperament
Česká kadeřavá kočka si vás získá nejen svým vlnitým kožíškem, ale také přívětivou povahou. Je přátelská, přítulná a klidná. Vyhovuje jí spíš poklidné tempo a nemá problém s tím být delší dobu sama. Na druhou stranu si moc ráda přijde ke svému páníčkovi pro pohlazení, ustele si na jeho klíně a bude nahlas vrnět. Nemá problém s dalšími zvířaty. Ideální je ji chovat se stejně klidným kočičím plemenem. Nedoporučuje se však do rodiny s malými dětmi.
Vzhled
České kadeřavky jakoby z oka vypadly perským kočkám. Rozdíl najdeme snad jen v kožíšku, který mají kadeřavky zvlněný a kratší. Zvlnění je u nich pak ještě výraznější na obličeji a nohách, kde je srst kratší. Standard pro stavbu těla českých kadeřavých koček není zatím sestaven ani ustálen. Řadí se však mezi střední až velké kočky, jejich váha se v dospělosti pohybuje kolem čtyř až sedmi kilogramy.
Péče a životní podmínky
Jak jistě správně hádáte, dbát je potřeba především o mazlíkův kadeřavý kožíšek, který má nepravidelné zvlnění. Nemusíte se ale bát, hezky se rozčesává. Zapomínat nesmíte ani na drápky, které mají být zastřižené, na čištění uší a také zoubků.
Zdraví
Česká kadeřavá kočka se nejčastěji potýká s potížemi s dýcháním a termoregulací. Ve vyšší míře se u nich objevují i onemocnění zoubků a dásní, a také močové kameny či dědičná polycystická choroba ledvin. Dožívají se průměrně dvanácti až patnácti let.
Krmení
Roztomilá česká kadeřavka nemá žádné specifické výživové požadavky. Ideální je ji krmit vhodnými granulkami a kapsičkami, které se čas od času mohou doplnit o domácí stravu. Ta by měla obsahovat kvalitní masíčko, ať už syrové anebo vařené.