Extrudovaná krmiva
Největší množství běžných krmiv je vyráběno extruzí. Jejich výhoda je pro někoho zároveň jejich nevýhodou, což je do určité míry pravda. Při extruzi krmiva procházejí vyššími teplotami (nad 100 °C), při kterých dojde ke zničení nežádoucích organismů (parazité, bakterie). Zároveň dojde k rozložení škrobů, čímž se suroviny, které jej obsahují, stanou výrazně stravitelnější. Při vyšších teplotách může docházet k degradaci vitamínů a minerálů, které je pak nutné do krmiva přidat ve finální fázi výroby.
Lisovaná krmiva
Lisovaná krmiva mají od ostatních tří typů velký rozdíl v technologii výroby. Granule neprocházejí vyššími teplotami, ale jsou lisovány bez zahřívání. I přesto při lisovaní vznikají třením vyšší teploty (okolo 50 °C). Při nižších teplotách nedochází k degradaci živin. Na druhou stranu nedojde ke zničení zárodků parazitů a nebezpečných bakterií. Nevýhodou také je, že nedojde k rozložení škrobů, výsledkem čehož může být nižší stravitelnost krmiva. Obecným problémem tohoto typu krmiva je většinou horší složení než u ostatních druhů.
Pečená krmiva
Finální produkt je velmi podobný krmivům extrudovaným. Výhodou pro výrobce je, že nemusejí investovat obrovské peníze do drahých extrudérů. Při pečení krmivo prochází sice o něco menší teplotou než u extrudace, ale zase je jí vystaveno delší dobu.
Polosuchá krmiva
Tato krmiva jsou vyráběna ve stejném extrudéru jako krmiva extrudovaná. Při výrobě se používají malinko nižší teploty. Finální produkt není dosušován jako krmiva suchá. Nevýhodou tohoto způsobu výroby je to, že krmivo je nutné zabezpečit proti zaplísnění, což se většinou dělá chemickými stabilizátory. Musí se také po otevření rychle spotřebovat.
Všechny způsoby výroby mají výhody a nevýhody. V takovém světle je skutečně výrazně důležitější, co krmivo obsahuje, než jakým způsobem je vyráběno. V krmivech jsou obrovské kvalitativní rozdíly a my se vám pokusíme pomoci se zorientovat ve složení.
V příštím díle se podíváme na kvalitativní rozdělení krmiv.