Vše pro vaše mazlíčky. Tlapku na to!

Domů

226 227 586 Volejte po-pá 8:00-17:00 Doprava nad 799 Kč ZDARMA Píšeme pro vás Tlapka TV

Blog obchodu pro chovatele SpokojenýPes.cz

UKECANÝ PES_

Říkáme vám pravdu. Zvlášť o krmivech.

DO OBCHODU

Prosím se nebo si vytvořte bezplatnou registraci.

Košík 0 0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
0

Oblíbené položky:

0
Menu

Vybíráme vhodné krmivo Díl druhý: Rozdělení suchých krmiv podle technologie výroby

Vybíráme vhodné krmivo Díl druhý: Rozdělení suchých krmiv podle technologie výroby

Datum: 27.1.2014

Než se dostaneme ke kvalitativnímu rozdělení krmiv, je nutné nejprve říci, jaké druhy suchých krmiv existují. Krmiva můžeme v zásadě rozdělit dle technologie výroby na krmiva extrudovaná, pečená, lisovaná a polosuchá. Zajímá vás, co přesně tyhle pojmy znamenají?

Extrudovaná krmiva 

Největší množství běžných krmiv je vyráběno extruzí. Jejich výhoda je pro někoho zároveň jejich nevýhodou, což je do určité míry pravda. Při extruzi krmiva procházejí vyššími teplotami (nad 100 °C), při kterých dojde ke zničení nežádoucích organismů (parazité, bakterie). Zároveň dojde k rozložení škrobů, čímž se suroviny, které jej obsahují, stanou výrazně stravitelnější. Při vyšších teplotách může docházet k degradaci vitamínů a minerálů, které je pak nutné do krmiva přidat ve finální fázi výroby.

Lisovaná krmiva

Lisovaná krmiva mají od ostatních tří typů velký rozdíl v technologii výroby. Granule neprocházejí vyššími teplotami, ale jsou lisovány bez zahřívání. I přesto při lisovaní vznikají třením vyšší teploty (okolo 50 °C). Při nižších teplotách nedochází k degradaci živin. Na druhou stranu nedojde ke zničení zárodků parazitů a nebezpečných bakterií. Nevýhodou také je, že nedojde k rozložení škrobů, výsledkem čehož může být nižší stravitelnost krmiva. Obecným problémem tohoto typu krmiva je většinou horší složení než u ostatních druhů.

Pečená krmiva

Finální produkt je velmi podobný krmivům extrudovaným. Výhodou pro výrobce je, že nemusejí investovat obrovské peníze do drahých extrudérů. Při pečení krmivo prochází sice o něco menší teplotou než u extrudace, ale zase je jí vystaveno delší dobu.

Polosuchá krmiva 

Tato krmiva jsou vyráběna ve stejném extrudéru jako krmiva extrudovaná. Při výrobě se používají malinko nižší teploty. Finální produkt není dosušován jako krmiva suchá. Nevýhodou tohoto způsobu výroby je to, že krmivo je nutné zabezpečit proti zaplísnění, což se většinou dělá chemickými stabilizátory. Musí se také po otevření rychle spotřebovat.

Všechny způsoby výroby mají výhody a nevýhody. V takovém světle je skutečně výrazně důležitější, co krmivo obsahuje, než jakým způsobem je vyráběno. V krmivech jsou obrovské kvalitativní rozdíly a my se vám pokusíme pomoci se zorientovat ve složení.

V příštím díle se podíváme na kvalitativní rozdělení krmiv

Brzy bude dobře, nebojte! Ale napřed čtěte...

Potvrzuji, že moje domácí zvíře bylo vyšetřeno veterinářem, který na základě stanovené diagnózy doporučil užívání tohoto produktu.

Přečetl(a) jsem si a beru na vědomí, že pokud moje domácí zvíře dostává toto krmivo, doporučuje se nejméně jednou za 6 měsíců konzultovat užívání s veterinářem.

Přečetl(a) jsem si a beru na vědomí, že pokud se stav mého domácího zvířete při užívání tohoto produktu jakýmkoli způsobem zhorší, je třeba vyhledat okamžitou veterinární konzultaci.

Souhlasíte se všemi body?

Pro pokračování v nákupu si prosím přečtěte text výše a zaškrtněte ANO.

Ve vašem košíku nic není. Napravíte to?

PES KOČKA OSTATNÍ VET.DIETY

Potřebujete poradit? Blogujeme... Raději videa? Znáte Tlapka TV? Plemena / rasy psů

Odběr novinekChcete pravidelné novinky mailem?

E-mailový zpravodaj posíláme zdarma.
Pokyny pro zrušení zasílání naleznete v každém číslu zpravodaje.

Rychlý pesNOVINKA

Rychlý pes je naše vlastní rozvážková služba po Praze a okolíDORUČENÍ ZAKÁZKY V DEN OBJEDNÁNÍ.

226 227 586 — Potřebujete pomocnou tlapku? Jsme tu pro vás. Pondělí až pátek 8:00 — 17:00

Tím nejlepším oceněním je váš zájem!

  • 1. místo
  • 1. místo
  • 1. místo
  • 1. místo Chovatelství
  • Celkový vítěz