Připravila jsem pro vás soubor článků o krmivech, ve kterých se pokusím vysvětlit základy ohledně krmiv. Konkrétně jednoduše popsat, co jsou složky krmiv, v čem jsou důležité, kolik by jich mělo krmivo obsahovat, jaké jsou druhy a zdroje. Zkrátka vše, co vás zajímá a na co se dotazujete.
Doufám, že vám tento stručný manuál pomůže a přinese vám jednoduchý a přehledný soubor informací, díky kterým budete mít v krmivech jasno. Nebo alespoň o něco jasněji :)
Bílkoviny
K nezbytným stavebním živinám ve stravě psa patří voda, bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny. Bez těchto látek by pes ani kočka jako živé zvíře nemohli fungovat. V tomto prvním článku ze série Základní krmný manuál se podíváme na bílkoviny, jinak také proteiny.
Základ všech základů
Bílkovina je zcela prvořadou, nenahraditelnou a nepostradatelnou složkou krmiva. Bílkoviny tvoří 80-90 % všech organických látek v živočišném organismu. Jsou základními stavebními látkami pro růst, regeneraci i látkovou výměnu. Jsou tvořeny aminokyselinami - esenciálními a neesenciálními. Aminokyselina je organická kyselina, která je stavební buňkou bílkoviny. Aminokyseliny určují biologické vlastnosti proteinu. Esenciální aminokyseliny jsou velice důležité, organismus si je nedokáže sám vyrobit, získat je může pouze z krmiva (bílkovin). Například pro kočky je nepostradatelná esenciální aminokyselina taurin. Ta je důležitá pro správnou tvorbu a využití žlučových kyselin, ovlivňují činnost srdce a očí. Druhým příkladem u koček s gastrointestinálními problémy může být například glutamin, který je nezbytný pro imunitu nebo tenké střevo. Tyto aminokyseliny jsou obsaženy v krmivu pro kočky, proto psí granule kočce nemohou nikdy poskytnout správnou výživu.
Každý druh bílkoviny má jedinečné aminokyselinové složení, samotnou kvalitu proteinu pak určuje zastoupení jednotlivých aminokyselin, stravitelnost a využitelnost.
Bílkoviny patří společně s tuky a sacharidy k hlavním živinám. Jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány. Obsahují uhlík, vodík, kyslík a dusík, mnohé i síru a fosfor, případně kovové prvky. Bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku a síry, které nejsou obsaženy v ostatních živinách. Aminokyseliny z proteinů ovlivňují růst, vývoj, kondici, kvalitu srsti, psychiku, výkonnost i osvalení.
Pozor na správný přísun bílkovin
Na rozdíl od sacharidů, bílkoviny si tělo nedokáže uchovat na pozdější čas. Tělo je zkrátka neumí bez využití shromažďovat. Pokud má zvíře bílkovin nedostatek, dostaví se porucha či onemocnění. Nejčastěji jde o potíže s růstem, vývojem, osvalením a u koček může jít i o poruchu zraku, činnosti srdce, trávení nebo snížení imunity. Naopak přebytek bílkovin způsobuje přetížení detoxikační kapacity jater, ledvin a poškozování vylučovacích systémů. Bílkoviny musí tělo zpracovat, pokud jich je mnoho, při jejich zpracování se z bílkovin uvolňuje amoniak, který putuje do krve. Takže se držte správného množství, jen tak bude vše fungovat tak, jak má.
Kolik bílkovin by mělo v krmivu být?
Krmivo pro psy by mělo dle plemene, věku a aktivity obsahovat cca 20 - 30 % bílkovin. Například krmivo pro štěně velkého psa obsahuje kolem 22% bílkovin, krmivo pro malého, dospělého a aktivního psa může mít obsah bílkovin okolo 30 %. S věkem zvířete klesá využitelnost bílkovin, proto krmiva pro starší psy obsahují bílkovin více. U kočičích krmiv je procento bílkovin ještě vyšší, pohybuje se v rozmezí od 30 do 40 %. U psů jsou potřeba přiblžně 3-4 g bílkovin na 1 kg živé hmotnosti psa. Pro příklad se můžete podívat na dávkování krmiva Marp Natural Clear Water, kde denní dávka krmiva pro 10 kg psa obsahuje 39 g bílkovin.
Ale pozor, nepleťte si obsah bílkovin s obsahem masa. Obsah masa je vždy vyšší, než obsah bílkovin (pokud jsou všechny zdroje bílkovin živočišného původu).
Z čeho by měly bílkoviny pocházet?
Zde nastává hodně diskutovaný a přesto ne příliš rozšířený problém. Z čeho by měly bílkoviny pocházet? Nejlepší volbou jsou živočišné zdroje. Mnoho lidí netuší, že bílkoviny mohou pocházet i z rostlinných zdrojů. Samo o sobě na tom není nic špatného, většinou se ale rostlinné suroviny jako zdroj bílkovin používají s cílem snížit náklady na výrobu krmiva. Rostlinné suroviny jsou několikanásobně levnější než maso či vejce. Krmivo pro psy by mělo obsahovat min. ⅔ proteinů živočišného původu. U koček je to min. 75 %. Takže musíte kontrolovat obsah surovin, které jsou zdrojem bílkovin. To je ale velice obtížné, výrobci nejsou povinni u všech surovin uvádět jejich obsah. Takže pokud chcete mít jistotu, volte seriózního výrobce, který nemá problém s uvedením přesného složení na obal krmiva.
S postupem času se vyvíjí nové a lepší způsoby, jak rostlinné suroviny zpracovat tak, aby byly kvalitními zdroji bílkovin. Situace se stále lepší, nicméně živočišné bílkovině se ta rostlinná stále ani zdaleka nevyrovná.
Rozdělení zdrojů bílkovin:
Živočišné
- vejce
- mateřské mléko
- maso
- ryby
Zcela nejvyužitelnějším zdrojem bílkovin jsou vajíčka a mateřské mléko, poté maso a ryby.
Rostlinné
- luštěniny (hrášek, sója,..)
- obilná zrna (pšenice, žito, kukuřice,..)
- olejniny (lněné semínko, ..)
- obilné klíčky
- zbytky z tukového průmyslu
- kukuřičný či pšeničný gluten (lepek)
Nejvhodnějším rostlinným zdrojem bílkovin je žito, nejméně vhodnou volbou je pšenice.
Kočky mají mnohem vyšší schopnost rozpoznat chuť bílkovin. Z dlouhodobého pozorování lze uvést, že nejméně atraktivní chuť bílkovin je kuřecího původu. Naopak nedokáží rozpoznat chuť sacharidů. Pokud chcete mít jistotu, že kočce bude krmivo chutnat, volte krmivo s lososem, hovězím nebo zvěřinou. To jsou top chutné bílkoviny.
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny
Živočišné bílkoviny jsou nejvíce využitelné, mnohem lépe stravitelné, chutnější a o mnoho kvalitnější zdroje aminokyselin. Kvalitní protein, ideálně ten živočišný, šetří játra i ledviny. Rostlinné bílkoviny jsou využitelné mnohem hůře, především pokud nebyly tepelně zpracovány. Navíc, rostlinné bílkoviny mají nedostatek aminokyselin a obsahují antinutriční látky (saponiny, glycinin, konglycinin nebo fytoestrogeny). Takže pokud jsou bílkoviny pouze a nebo převážně rostlinného původu, váš mazlíček nemá dostatek aminokyselin, přijímá antinutriční látky a portfolio aminokyselin nelze doplnit ani zvýšením dávky krmiva.
Rostlinné bílkoviny, pokud je v krmivu chceme mít, by tak měly tvořit max. 20 % celkového obsahu bílkovin, pokud však nejste znalci v oboru krmiv a ze složení nejste tento údaj schopni vyčíst, nechte si raději poradit. Bohužel trendem mnoha výrobců krmiv je zabalit nekvalitní krmivo do hezkého obalu a nabízet ho za nekřesťanské peníze. Kdo se ve složení nevyzná, věří, že za hodně peněž kupuje kvalitu. Přitom stačí přečíst složení.
Pravidlo, kterým se ale musí řídit všichni výrobci je pořadí surovin. Pořadí surovin určuje podíl či množství ve složení. Takže na prvním místě bude uvedena surovina, která je obsažena ve složení v nejvyšším procentu. Druhá pozice patří surovině v druhém nejvyšším zastoupení a tak dále. Bude-li na prvním místě kukuřice, na druhé kukuřičný šrot a na třetím místě kuřecí maso, je jasné, že většina bílkovin je rostlinného původu. Dejte ale pozor, pokud bude ve složení uvedeno více produktů z jedné suroviny, např. kukuřice 20 %, kukuřičný gluten 15 %, kuřecí maso 12 %, kukuřičná mouka 10 %, .. Z tohoto příkladu je jasné, že min. 45 % surovin je vlastně kukuřice a maso pouze 12 %. Tedy i zde je naprostá většina bílkovin rostlinného původu.
Alergie na bílkovinu
Bohužel, jednou z mála nevýhod bílkovin je, že je alergenní. Nejčastěji jde o kuřecí, hovězí nebo rybí protein. Pokud má váš pes alergii na některý druh bílkoviny, je potřeba zvolit krmivo, které daný zdroj alergenní bílkoviny neobsahuje. Předkrokem je tedy, pokud má mazlíček dlouhodobější zažívací potíže, zajít k veterináři a nechat jej vyšetřit. Pokud nevíte, který protein způsobuje potíže, můžete zkoušet krmivo za krmivem, s pejskem či kočkou tak experimentovat a nakonec na daný alergen ani přijít nemusíte.
Častým omylem je, že pokud má pes alergii např. na kuřecí protein, chovatelé odmítají podávat krmivo, které obsahuje kuřecí tuk. Stejně tak při alergii na maso z lososa nechtějí krmivo s lososovým olejem. Je třeba si uvědomit, že alergii způsobuje pouze protein, nikoli tuk, v tomto případě tedy pouze maso nebo masová moučka. V případě alergie je sázka na jistotu krmivo s jehněčím masem. Bílkoviny z tohoto masa jsou pouze u velmi nízkého procenta zvířat alergenní. Krmiva s jehněčím masem mívají nižší obsah masa, právě proto, aby byla receptura ,,lehčí’’, snáze stravitelná a vhodná i pro alergiky.
Vždy, když si nebudete jisti, požádejte o radu veterináře nebo odborníka z oboru krmiv. Jde přeci jen o zdraví, které má i váš mazlíček pouze jedno.
Bílkovinné desatero:
- bílkovina je základní a nepostradatelná složka krmiva
- bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami, kdy jsou všechny velmi důležité
- přebytek, stejně tak i nedostatek, škodí
- upřednostňujte proteiny živočišného původu
- proteiny rostlinného původu neobsahují veškeré aminokyseliny
- kontrolujte, zda krmivo obsahuje potřebné množství bílkovin
- v případě alergie na některou bílkovinu volte hypoalergenní krmivo s jehněčím masem
- nejlepším zdrojem proteinů je mateřské mléko, vajíčka a maso
- nejméně vhodným zdrojem je pšenice
- kontrolujte poměr živočišných a rostlinných proteinů v celkovém objemu
V krmivech se vyznáme. Tlapku na to!