Princip výroby
Nechali jsme si poradit od povolanějších, a tak jsme se obrátili přímo na výrobce, který vyrábí za studena lisované granule a nebojí se mluvit jak. Tedy není to on, ale ona - Fatima Maktari. Stojí za značkou Tribal, která si skálopevně stojí za dvěma faktory produkce skvělého krmiva. Prvním je výběr perfektních surovin a druhý použití metod s minimálním zpracováním. Lisování za studena umožňuje použít nižší teploty a tlak oproti tradiční extrudované metodě. A dokonce používají čerstvé maso, což je v tomto odvětví rarita.
Říkáte si, proč je to rarita? Vždyť skoro každá značka s tímto zpracováním hlásá jeho vysoký obsah masa a přirovnává to k BARFu? Hned si to vysvětlíme.
Evropská legislativa má přesně stanovené hodnoty teplot, které se musí dodržovat při výrobě papání pro naše domácí mazlíčky, respektive i složek, které do něj patří. Můžete si to dohledat pod nařízením EU 142/2011 v příloze IV a kapitole III. Tam jsou uvedeny metody zpracování vedlejších živočišných produktů. Jednou z nich je dosažení teploty jádra produktu až 133 °C.
Nesmíme zapomínat na fakt, že se při výrobě granulí lisovaných za studena také používají masné moučky jako u běžných extrudovaných granulí. Rozdíl je pak u výsledné metody zpracování.
Vraťme se zpět k Fatime a k tomu, že využívá ve svých recepturách čerstvé maso. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá – maso si zpracovávají sami ve výrobě. Samozřejmě, že při tvorbě takových granulí nemůžete do receptury hodit tepelně nezpracovanou „flákotu“. Protože teploty lisu nejsou dostatečně vysoké, aby zabránily mikrobiální kontaminaci.
Čerstvé maso se vaří při 90 °C a následně suší při 65 °C (teplota 90 °C spadá pod normu zmiňovanou výše). Takto upravené maso lze použít v receptuře. Zároveň jedním z požadavků na výrobní proces je, aby teplota jádra krmiva nepřesáhla 95 °C v celém dodavatelském procesu – od surovin až po výsledný produkt. Samotné lisování probíhá za teploty 65 °C.
Pro koho jsou stvořeny
Nová metoda zpracování přináší mnoho možností, ale také úskalí. Granule lisované za studena nezatěžují žaludek, napomáhají hladkému trávení. Mohou sloužit jako prevence proti torzi žaludku, protože nebobtnají (existuje o tom ale jen málo studií s nejasnými výsledky). Díky procesu výroby obsahují přirozeně nižší obsah tuku. Což je skvělá volba pro naše gaučáky se sklonem k nadváze, pejsky trpící onemocněním slinivky břišní, u nichž se musí hlídat tuk v krmivu, a zejména pro pejsky s velmi citlivým trávením. Složení bývá často hypoalergenní, proto je vhodné pro alergiky či chlupáče s různými stupni intolerancí.
Pro koho vhodné nejsou
Ale! Nezapomínejme ani na úskalí tohoto zpracování. Pokud jste sportovec vy i váš čtyřnohý kámoš, nebude tento druh granulek asi tou správnou volbou. Pejsek s vysokým stupněm zátěže vyžaduje velmi bohaté složení s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Tento výrobní proces zatím neumožňuje dosahovat takové hodnoty. Ty vám poskytnou jen extrudované granule či správně vyvážená dávka BARFu.
Slovo na závěr
Výrobní procesy se stále inovují a my se snažíme držet krok. Proto vám rádi představíme novinky v našem sortimentu a zároveň i to, proč jsme si je zvolili. Máme rádi transparentnost a viditelnou důvěru v receptury výrobců. Také se rádi vzděláváme v nových problematikách krmiv, abychom vám uměli lépe zodpovědět vaše otázky.