Velmi často se setkáváme s otázkou, zda máme v nabídce zastudena lisované granule, jaký druh krmiv bychom našim zákazníkům pro jejich psy doporučili a co si myslíme o BARFu vs. klasické extrudované granule. Toto téma je velmi rozsáhlé, a proto jsme požádali o konzultace přední výživové poradce z několika výrobních společností, abychom vám dokázali na tyto otázky co nejpřesněji odpovědět.
Na trhu dnes můžete najít skutečně velmi širokou nabídku krmiv pro psy a kočky. Kromě různých příchutí a druhů surovin se rozrostla i nabídka různých alternativ k extruzi krmiva. V záplavě reklam ale lidé často zapomínají, proč se krmiva vlastně začala extrudovat. Extruze krmiv započala v 60.letech 20.století a rozšířila se díky třem hlavním výhodám. Tyto tři výhody jsou stále tím klíčovým, proč jsou extrudovaná krmiva stále tak populární.
První výhoda extruze je ryze praktická, a to prodloužení použitelnosti surovin tím, že se zpracují do granulovaného krmiva. To samozřejmě v kombinaci s přidáním antioxidantů, které jsou do krmiv přidávány.
Granulované krmivo může mít, dle způsobu konzervace – lhůtu spotřeby 12-24 měsíců a po otevření jsou použitelná po dobu maximálně 3 měsíců. V posledních letech se navíc můžeme setkat s tím, že kvalitní granule jsou konzervované přírodními stabilizátory.
Druhou výhodou, kterou extruze poskytuje je likvidace patogenních organismů, hub,
plísní i bakterií Salmonela. Díky tomu se můžete vyhnout řadě zdravotních
problémů, které mohou být běžné u jiných způsobů krmení. Obecně platí, že veškeré
vstupní živočišné suroviny musí pocházet ze zdravých zvířat a pouze
z chovů, kde nejsou nebezpečné nákazy a chovy jsou pod pravidelnou
kontrolou. Nebezpečí nákazou Salmonelami může hrozit také u BARFu, pokud
chovatel používá syrové maso z nekontrolovaných chovů. Krmením extrudovaných
krmiv je vlastně jakousi pojistkou zdravého trávení a předcházení možným
rizikům.
Třetí a velmi zásadní výhodou je to, že díky technologii výroby dochází ke změně struktury škrobů a bílkovin u surovin jako jsou obiloviny, brambory, luštěniny atd. Díky těmto změnám se škroby a bílkoviny stávají výrazně využitelnějšími – bez jejich změny by byly prakticky nestravitelné.
V posledních letech můžeme na trhu pozorovat krmiva, která jsou zpracována odlišnými postupy. Avšak je nutné nezapomínat na to, jaké má extruze výhody.
Příkladem mohou být krmiva lisovaná za studena. Jejich prezentované výhody – zpracování za nízkých teplot – jsou z technologického postupu vlastně nevýhodami. Díky tomuto způsobu zpracování nedochází – oproti extruzi – k narušení škrobů a bílkovin, a tedy ke zvýšení stravitelnosti těchto surovin a tím celého krmiva. Zároveň za nižších teplot nemusí vždy docházet k likvidaci patogenních organismů. Pokud by takto zpracovaná krmiva měla fungovat stejně dobře jako extrudovaná, musel by výrobce suroviny zpracovat předem a pak by vlastně nebylo důležité, že jsou pak lisovaná za studena.
Navíc tento způsob výroby omezuje použití čerstvých surovin jako je čerstvé maso apod. Na tomto místě je dobré připomenout, že do složení se dle zákona uvádějí suroviny ve stavu, které se používá do mixu krmiva – pokud se do krmiva použije sušené maso, musí být takto uvedeno a nemůže být toto maso vydáváno za čerstvé a ani takové krmivo by nemělo prezentovat, že čerstvé maso obsahuje.
Někteří chovatelé se snaží najít cestu, jak psa krmit technologicky zpracovanými krmivy a přitom přirozeně. I přesto, že se toto z principu věci trochu vylučuje, extrudovaná
krmiva ušla za posledních 10 let strašně dlouhou cestu. V kvalitních extrudovaných krmivech dnes můžete najít velké množství masa (včetně syrového), žádné nebo prospěšné obiloviny a můžete najít i krmiva bez chemické konzervace. A je určitě důležité, aby se nezapomínalo na to, jaké přínosy extruze má.
A co vy? Podléháte "módním" trendům? Nebo krmíte osvědčenou a prověřenou kvalitou?