Že je to moc práce? Nebo složité? A že neumíte péct? Zkusím vám ukázat, že to jde a že to zvládnete i vy! Není se čeho obávat. Skvěle vám v tom pomůže Trixie silikonová podložka na pečení, kterou jsme za vás s Májou otestovaly.
Pečeme psí pamlsky se silikonovou podložkou
Trixie silikonovou podložku na pečení můžete zakoupit ve dvou variantách - ve tvaru srdíček a ve tvaru kostiček. Sice by Máje víc ladila růžová, ale přesto jsem zvolila kostičky. V případě potřeby půjdou určitě ještě rozpůlit. Srdíčka jsou ve velikosti 1,2 cm, kostičky ve velikosti 2 cm.
„Ještěže jsem o té růžové nevěděla, tu bych chtěla! Ale nakonec je to jedno, hlavně, že mi panička peče dobroty!”
Pečení se silikonovou podložkou je snadné! Nachystáme si směs, ideálně v trochu tekutém skupenství, tím naplníme formu a dáme do trouby. Příprava vám zabere tak 10 až 15 minut. Podle surovin pečeme, většinou ale stačí 20 až 30 minut pečení na 180°C. Ven pak vyskáčou skoro samy, stačí podložku otočit a co nevypadne samo, tak snadno “vyloupete”.
A s čištěním to nemůže být snadnější! Na silikon se nic nelepí, nic se nepřipeče. Dokonce můžete silikonovou podložku Trixie dát s klidem i do myčky.
Skladování domácích pamlsků pro psy
Upečené pamlsky skladujte v lednici, vydrží vám tam až týden. Nebo je po upečení ještě dosušte v sušičce na ovoce nebo v troubě na 70°C, budou křupavější a vydrží vám delší dobu. Samozřejmě je můžete i zamrazit, ale pokud jste jak já a vzpomenete si na pamlsky těsně před odchodem na cvičák nebo procházku, pak byste neměli po čem sáhnout. Ideální nádoba pro uchovávání pamlsků je skleněná.
„Tak proto tvrdí, že radši odměňuje hračkou! Protože nám ty pamlsky prostě zapomíná brát.”
To nechám raději bez komentáře 😀 Takže teď už víte, jak péct a i kam pamlsky uložit, ale jak nachystat to správné těsto?
Recept na psí pamlsky
Velkou výhodou pečení pro psy je to, že když netrefíte poměr úplně dokonale, vůbec ničemu to nevadí. Není to bábovka, která se nedopeče nebo perník, který se zdrcne, není to ani žádný složitý oběd, který by mohl být nedochucený. Takže se nebojte a klidně experimentujte!
Při testování silikonové podložky na pečení Trixie jsem volila taky trochu experimentu. Na mrazáku byl malý zbytek špenátu, k tomu jsem přidala vejce, mouku a trochu mléka. Vše šlo do mixéru a jen doladit ideální konzistenci, tedy tekuté, ať se dobře roztírá, ale zase ne moc. No žádná věda, co myslíte?
„Jako špenát? Ty výborné pamlsky jsou ze špenátu?”
Je to podobně jak u dětí, občas si říkáte, že to ani nebudou chtít a pak jen koukáte, jak jim chutná. Dalším mým oblíbeným receptem jsou pamlsky z psích konzerv či paštik. Přidám k nim zase vajíčko a nějakou mouku, aby vzniklo těstíčko a šup do trouby, to si pak šmakujou.
A na obale Trixie silikonové pečící podložky máte odkaz na další recepty. Sice v němčině, ale s pomocí překladače si s tím hravě poradíte a dostanete další tipy.
Vhodné i pro psí alergiky
Výhodou doma pečených pamlsků je možnost ovlivnit složení. Pokud tedy máte pejska na něco alergického, snadno se tomu vyhnete. Jak už jsem zmiňovala, nebojte se experimentovat. Mrkněte na recepty, inspirujte se, ale nahradťe suroviny, které jsou problematické, jinými vhodnými.
„Já mám nejradši masové, třeba takové játrové sušenky, nebo tuňák. Mňam! Ale i sardinky byly super.”
Anebo se můžete masu úplně vyhnout a napéct zeleninové pamlsky, třeba z červené řepy, brokolice. K zeleninovým je dobré přidat třeba tvaroh. No a místo klasické mouky můžete použít ovesné vločky. Těch možností je opravdu spousta.
A kolik že těch pamlsků získáte?
Z jedné Trixie silikonové podložky na pečení získáte 238 kostiček, tj. cca 145 gramů pamlsků. Když si pořídíte podložky dvě, můžete péct v troubě obě naráz a téměř 500 ks pamlsků máte doma během chvilky a za pár korun.
A ještě maličkost na závěr. Kvůli manipulaci dávám podložku do trouby na plechu. Samozřejmě ji ale můžete dát přímo na rošt, který máte v troubě a plech tak není nutný.
Shrnutí
+ levné pamlsky, u kterých vím na 100 %, co obsahují
+ snadné pečení, pamlsky jdou dobře ven i se podložka lehce čistí
+ nabídka více tvarů pamlsků
+ kostičky jdou případně ještě rozlomit krásně v ruce
- pečení vám zabere pár minut času, sušení pár hodin, ale naštěstí to nemusíte celou dobu hlídat (i když pozor, občas je to návykové)
- pořád máte tendenci hledat nové recepty pro další pamlsky - chtělo by to nějakou zásobárnu, takže co pečete vy?
Foto: Zuzana Sequensová