Nízký glykemický index
V popisech krmiv a na obalech se často objevuje spojení nízký glykemický index. Někteří z vás možná už vědí, že to je dobře, ale proč vlastně? Nízký glykemický index nám zajišťuje lepší stravitelnost krmiva. Zatížení organismu je nižší a tím pádem stoupá využitelnost energie.
Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které chrání tělo před volnými radikály. Volné radikály jsou přirozenou součástí pochodů v těle, ale dostávají se do organismu také nepřirozeně, např. z kouře, výfuků a obecně ze znečištěného ovzduší. Přemíra volných radikálů je škodlivá, a proto je potřebujeme redukovat.
Mezi nejčastěji užívanými antioxidanty patří selen, zinek a vitamíny A, B6, C a E. Silným přírodním antioxidantem je např. spirulina či karotenoidy.
Tokoferoly
Tokoferoly jsou antioxidanty. Jedná se o vitamín E, který je rozpustný v tucích, nachází se zejména v rostlinných olejích, špenátu, ořechách či obilovinách. Můžete se setkat i se specifičtějšími výrazy, jako je alfa, beta, gama či delta-tokoferol nebo tokotrienoly.
Tokoferoly mj. posilují imunitní systém a brání tvorbě krevních sraženin.
Popel či popeloviny v krmivu
Často se lidé diví, proč se do krmiva pro psy přidává popel. Není to ale ten popel, který si většina z nás představí a ani se do krmiva nepřidává. Popel či popeloviny jsou přirozenou součástí, ukazují hodnotu anorganické složky. Obsah v krmivu napomáhá vyhodnocování kvality krmiv. Ideální obsah je v rozmezí 5 - 8 %, vyšší obsah popelu snižuje stravitelnost krmiva.
Protein / bílkovina
Bílkoviny neboli proteiny jsou základním stavebním materiálem pro tělo. Pro psy jsou lépe stravitelné živočišné bílkoviny, a proto by základem krmiva mělo být maso. Při čtení složení musíme rozlišovat tři údaje:
- hrubé proteiny – celkový obsah všech bílkovin v krmivu (tedy těch živočišných i rostlinných)
- obsah živočišných bílkovin – zpravidla je udáván jako procentuální poměr živočišných bílkovin vůči rostlinným
- obsah masa – obsah veškerých živočišných složek, detaily naleznete ve složení
Hodnoty bílkovin se zjišťují z výsledného produktu – z granulí. Oproti tomu obsah masa je často udáván v původním stavu.
MOS, FOS
Někdy se ve složení setkáte se zkratkami a jindy s plnými názvy – mannanoligosacharidy a fruktooligosacharidy. Jedná se o látky s prebiotickými účinky, které pomáhají v boji se škodlivými střevními bakteriemi.
Máte ještě další pojmy, se kterými se setkáváte a nejste si jisti, co přesně znamenají? Napište nám, poradíme.